Hond in woonzorgcentrum of andere instantie: Fragmenten van Interview Inge van Therapiedier door Ilona Ruelens (24 maar 2022)

Hond in woonzorgcentrum. Knuffelhond in scholen. Therapiehonden in Ziekenhuizen, op kantoor, in gevangenissen … je hoort er steeds meer van.
Inge Pauwels is Zaakvoerder van Toscanzahoeve (gedrag en welzijn van dier – vormingen + gedragstesten van hond) & voorzitter Therapiedier vzw (alles met therapiedieren – opleiding klashonden en die actief zijn in woonzorgcentra).
Er zijn voordelen, maar ook gevaren aan een hond in een woonzorgcentrum.
Tegenwoordig zijn therapiedieren heel hip, we zien ook mensen die aan de slag gaan met een niet gecertificeerd dier, en er incidenten gebeuren waarbij de verzekering zich terugtrekt. Vaak ook mensen die er niet voor zijn opgeleid.
Wanneer een hond wordt aangekocht door een woonzorgcentrum weten ze ook vaak niet waarop te letten, en krijgen ze een broodfok of hyper kinetische hond, hond die niet luistert of medisch niet in orde zijn, …
Er is niet echt een geschikt ras, het hangt eerder af van het temperament en de opvoeding. Rassen zoals keeshonden, husky’s, Shiba Inu (oertypes) zijn minder geschikt omdat ze minder aanhankelijk zijn, maar uitzonderingen bestaan altijd. Jachthonden zijn ook minder geschikt omdat ze veel beweging nodig hebben, wat al een uitdaging op zich kan betekenen voor een gezin.
Waar wij persoonlijk zelf mee werken zijn Amerikaanse Staffords. Deze worden al snel als gevaarlijk bestempeld maar zijn supergoede therapiedieren mits goedkeuring qua gedrag (leergierig, controleerbaar, voorspelbaar, mensgericht,) en opvoeding.
Aanpassingsvermogen en het belang van de lichaamstaal.
Honden zijn de meest gedomesticeerde dieren, en zullen zich inderdaad aanpassen aan de omgeving en wat van hen gevraagd wordt. Je kan een hond die normaal druk is bijvoorbeeld voor een kindje in een rolstoel zetten, en dat wordt die opeens rustig.
Zolang mensen rekening houden met de stress en lichaamstaal van een dier is er geen probleem tussen afwisseling van kantoor naar thuisomgeving, of woonzorgcentrum. Als de hond stress-signalen aangeeft moet je de hond ontlasten door een dag thuis te laten of maar enkele uren mee te nemen. Dat is afhankelijk van hoe gevoelig de hond is. Het is ook het belangrijkste om te leren aan mensen.
We zien vaak mensen die al jaren hondeneigenaar zijn maar die eigenlijk niet veel weten van lichaamstaal. Dit komt zelfs voor bij trimmers, medewerkers dierenspeciaalzaak, asielmedewerkers, politie…
Met enkele bijscholingen kan dit aangeleerd worden.
Niet zomaar elke hond en elk baasje …
Wij geven de hond geen certificering als de eigenaar geen bijscholing heeft gehad. Ook verzekeringen letten hier heel hard op. Verzekeraars vinden ‘het normaal dat er accidenten gebeuren als je de hond niet kan lezen’. Een hond bijt met een reden.
Het is belangrijk dat elke hond zich kan terugtrekken naar een veilige rustplaats. Als een puppy of volwassen hond non-stop bevraagd wordt zal die overprikkeld raken. De theorie dat een hond maar 1 baas mag hebben werd al weerlegd in 2009 en 2013.
Iedereen die in aanraking komt met de hond moet deze kunnen begrijpen. Als 1 verzorgingspersoon wegvalt moet iemand anders ermee kunnen gaan wandelen of verzorgen. Zeker bij een hond in een woonzorgcentrum of andere instelling is het ook belangrijk dat het hele team erachter staat.
In de praktijk …
Bij een klashond zal de leerkracht aanleren aan de kinderen hoe ze verantwoordelijk moeten omgaan met een hond door samen te wandelen en verzorgen. Het is ook belangrijk dat iedereen de hond dezelfde bevelen en commando’s geeft. Anders zal de hond in de war geraken. Als dat niet kan moeten er een paar verantwoordelijk zijn.
Het is geen probleem dat een hond wordt opgevangen door een werknemer als de eigenaar op vakantie is, dat is gelijkaardig als een hond verblijft in een pension. Gewoon ervoor zorgen dat dezelfde bevelen worden gegeven en er rekening wordt gehouden met de regels van het baasje.
Bij oefeningen met een ergotherapeut in een woonzorgcentrum houden we de honden meestal aan de lijn omdat ze anders afgeleid zijn. Maar een kantoorhond moet bewegingsruimte krijgen. Een hond vastbinden is ethisch niet verantwoord en verliest zijn nut in dat soort omgevingen.
Vooraleer je meerdere honden in contact brengt, moet je dit opbouwen door hen te laten kennis maken en altijd een oogje in het zeil houden.
Meestal is een tijdelijke aanwezigheid van het dier beter dan een permanente. De ene hond kan er al beter mee overweg dan de andere. Als je ziet dat de hond nerveuzer wordt en thuis als een blok in slaap valt weet je dat je deze beter de volgende dag wat rust kan gunnen om te recupereren.
Hond in woonzorgcentrum: het belang van de juiste opvoeding.
Ik geloof in een positieve vrije opvoeding, maar zonder afspraken en regels kan dit niet werken. Het is een groot risico, en vroeg of laat gebeurt er iets. Je ziet bijvoorbeeld in de losloopweide. Veel mensen laten hun hond daar los, maar je weet nooit op voorhand met welke honden jouw hond overweg kan. De woonzorgcentra zijn meer bekend met regels. Het loopt daar meestal niet zo slecht.
Ik denk dat het een meerwaarde zou zijn wanneer diervriendelijkheid benoemd wordt in de woonzorginspectieverslagen, zodat het bij de regering ook meer bekender wordt. Nu is de politiek er niet mee bezig en denken ze er niet over na. Ik zou zelf ook liever in een woonzorgcentrum zitten waar dieren over de vloer komen en waar dit goed geregeld is. Het moet verschrikkelijk zijn om je huisdier achter te laten.
Ik werk voor veel asielen, maar we hebben ook gezien bij de hondenscholen dat er veel meer mensen dit zijn beginnen volgen, dus het is niet zo zwart-wit. Er zijn ook mensen die puppy’s niet impulsief hebben aangekocht tijdens covid-19. Een hond uit het asiel nemen is natuurlijk nog beter.
Dieren kunnen alle vormen van eenzaamheid opvangen. Tijdens covid-19 was er bijvoorbeeld veel gebrek aan knuffels. Ik durf me er niet over uitspreken of het op lange of korte termijn werkt, want er is niet genoeg onderzoek rond geweest. Er zijn wel studies gebeurt in Amerika, waarbij het aantal pilletjes en ziektekosten dalen bij aanwezigheid van therapiedieren. Dus volgens mij worden de kosten voor de dieren daardoor gebalanceerd.
Bekijk zeker onze sectie ‘voor je organisatie‘ om te zien wat we voor je kunnen betekenen.