Mogen therapiedieren mee in openbaren ruimtes, woonzorg centra, ziekenhuizen, enz… of zijn ze in strijd met de hygiëne?
De defensiekrant, een online uitgave van het ministerie van Defensie, schreef er een artikel over naar aanleiding van een onderzoek dat je schoenzolen zijn stukken viezer dan de hond.
Radboud-studente Jasmijn vos deed haar masteronderzoek naar “poothygiëne”, naar hoe vies de hondenpoten van een hulphond nu eigenlijk zijn.
Jasmijn Vos in de Defensiekrant: “Uit mijn onderzoek blijkt dat 81% van de ondervraagden wel eens is tegengehouden bij een publieke locatie, vanwege de hulphond”, verduidelijkt de studente. “Meestal wordt het dier als ‘vies’ gezien, maar is dat wel terecht?”
Vos maakte voor het onderzoek met 25 assistentiehonden en 215 huishonden een wandeling van ongeveer een half uur. Daarna werden de voorpoten van de hond en de beide schoenzolen van de eigenaar met speciale sponsjes gewreven, om bacteriën te verzamelen. Vos zegt: “In het lab werden deze sponsjes diezelfde dag nog onderzocht op de aanwezigheid van poepbacteriën en clostridium difficile, een bacterie die in ziekenhuizen vaak diarree veroorzaakt.” Daarnaast werd onderzocht hoe de hondeneigenaren hun dieren verzorgen en werden ziekenhuizen bevraagd over hun protocollen. Bij geen van de honden werd clostridium difficile aangetroffen, op 1 van de schoenzolen wel. Poepbacteriën op hondenvoeten bleken ook veel minder talrijk dan diezelfde bacterie op schoenzolen.
“Een mogelijke oorzaak is dat honden zichzelf regelmatig schoonlikken. In hun speeksel zitten bepaalde stoffen die bacteriedodend zijn”, aldus Vos in de Defensiekrant. “Het argument om assistentiehonden de toegang om hygiënische redenen te weigeren kan daarmee van tafel.”
In dit masteronderzoek diergeneeskunde is niet naar de vacht van de honden gekeken. Doch eerder onderzoek in Utrecht toonde al aan dat de poepbacterie daar nauwelijks in de vacht zit.
Wel kunnen de bacteriën door aaien van de hond op de handen komen, maar het is sowieso de bedoeling dat de handen voor en na het aaien van de hond gewassen/ontsmet worden.
Vlooienbehandeling en tekenbehandeling bij therapiedieren is een verplichting dus komen die gemiddeld minder vaak voor dan bij gewone huishonden. Bovendien is een gezondheidscheck en alle vaccinaties bij de dierenarts jaarlijks verplicht om zoönose ziektes te c-voorkomen van therapiehond op cliënt.
Een onderzoek in dezelfde lijn toont aan dat mannen met baarder ‘viezer’ zijn dan honden.
In het onderzoek wilden wetenschappers ontdekken of er een risico bestond dat mensen een door honden overgebrachte ziekte zouden kunnen oppakken van een MRI-scanner die ook werd gebruikt voor onderzoeken door dierenartsen.
En dus namen de onderzoekers uitstrijkjes van de baarden van 18 mannen en de halzen van 30 honden, van allerlei rassen, en vergeleken de resultaten.
Alarmerend nieuws, want wat bleek: elke bemonsterde baard vol zat met bacteriën en bijna de helft had er specimen in die gevaarlijk waren voor de menselijke gezondheid.
Professor Andreas Gutzeit, van de Zwitserse Hirslanden-kliniek, laat weten aan de Daily Mail, de krant die het nieuws bracht: ‘De onderzoekers vonden een significant hogere bacteriële belasting in monsters van de baarden van de man in vergelijking met de vacht van de hond.’
Uit de studie bleek dat alle mannen met baard, in de leeftijd van 18 tot 76, een hoog aantal microben hadden, maar slechts 23 van de 30 honden hadden hoge waardes. De rest had gematigde niveaus. Zeven mannen bleken zelfs microben te hebben die een bedreiging vormden voor de menselijke gezondheid.
Na de MRI-onderzoeken van de honden, werden de scanners gedesinfecteerd en vertoonden ze een ‘significant’ lager aantal bacteriën in vergelijking met niveaus die werden gezien bij gebruik door mensen. ‘Op basis van deze bevindingen kunnen honden als schoon worden beschouwd in vergelijking met mannen met een baard’, zei dr. Gutzeit.